A ketogén diéta során a cukor fogyasztását mindenképpen mellőzni kell.
Rutinszerűen ilyenkor az emberek többsége rögtön az édesítőszerek felé fordul, azonban érdemes azokról is tájékozódni, mielőtt mértéktelen fogyasztásba kezdenénk.
Kutatások ugyanis kimutatták (példa), hogy a szénhidrátot nem tartalmazó, mesterséges édesítőszerek is a cukorhoz hasonló reakciókat válhatnak ki a szervezetünkben.
Ezt maga az édes íz érzékelése indítja be az agyunkban, ami már önmagában is negatív hatással lehet a diétánkra, de a legnagyobb veszélye a további édesség iránti sóvárgás és a ketózisból való kiesés.
Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy a vércukrot ugyan nem, de an inzulinszintet bizony növelhetik!
Mint minden emberi szokás, az édesség iránti vágy is alakítható.
Egy angol nyelvű kutatás során azt vizsgálták, hogy a cukor és az édesítőszerek képesek-e megváltoztatni az ízek iránti preferenciánkat.
A kutatók arra jutottak, hogy már 1 hét megvonás után is teljesen megszűnhet az édes íz iránti vágy. Ez nem csak azért fontos, mert sokkal egészségesebb életet élhetünk, hanem a többi ízt is sokkal jobban fogjuk érezni ezáltal.
Az egyszerűbb, cukrot nem tartalmazó ételek és italok is sokkal ízletesebbnek fognak tűnni mint korábban.
Az édesítőszerek talán legnagyobb hátránya, hogy viszonylag új termékek, így a hosszú távú hatásuk az emberi szervezetre még ismeretlen.
Sajnos nem tudjuk, hogy az agyunkra és a belső szerveinkre milyen hatással van a fogyasztásuk. Szakemberek természetesen már vizsgálják, mely édesítőszerek lehetnek a legkevésbé ártalmasak.
Mint minden élelmiszer csoportnál, természetesen az édesítőszereknél is megfelelően kell szelektálnunk az elérhető óriási választékból.
Az eddig megszokottól eltérően, most a cukorhoz képest fejezzük ki az egyes édesítőszerek szénhidrát tartalmát százalékos arányban.
Minden édesítőszert kategorizáltunk a grammonkénti kalóriatartalma alapján, az alábbiak szerint:
- bátran fogyasztható
- mérsékelten fogyasztható
- kerülendő termékek csoportjába tartozik.
Fontos, hogy az osztályozás során csak a ketózis folyamatára való hatásukat vettük figyelembe (tehát minél kevésbé befolyásolják az inzulin szintet), azonban az egyes édesítőszerek fogyasztása különböző élettani, egészégügyi mellékhatásokkal is járhat, ezekről bővebben lentebb olvashatsz!
Ha nem csak az édesítőszerekről szeretnél tájékozódni, olvasd el az összes élelmiszerre vonatkozó összefoglalónkat is!
Édesítőszerek
Az édesítésre használható élelmiszerek alapvetően két csoportra bonthatók
- mesterséges (aszpartám, szacharin, ciklamát, eritrit)
- természetes (sztívia, nyírfacukor, méz, juharszirup, glicin)
A mesterséges édesítőszerek fogyasztása kockázatot jelenthet az egészségre (ezekről rengeteg kutatás létezik, megosztó eredményekkel). Minden fajta esetén megszokták szabni az ajánlott napi bevitelt, ezt mindenképpen tartsd be!
Ha teheted, válaszd a sztíviát, vagy az eritritet (mesterségesen előállított cukoralkohol) édesítésre. Mind a kettő kalóriamentes, a vércukrot nem, vagy csak nagyon minimális mértékben emelik meg.
Azonban az emésztésre, a belek állapotai negatív hatással lehetnek, ezért azt tanácsoljuk, hogy tényleg a lehető legkisebb mennyiségben használd őket!
Igaz, hogy a méz magas cukortartalommal rendelkezik, azonban ő az egyetlen egészséges, természetes módon előforduló "édesítőszer". Fogyasztása nagyon csekély mértékben (mivel megemeli a vércukoszintet, ezzel inzulin választ vált ki) megengedett, pl. kávéba, palacsintára.
A glicin pedig egy fehérje aminosav, ennek megfelelő tápértékkel rendelkezik és emésztése terhet ró a vesékre, illetve a májra. Azonban előnyei is vannak (segíti az alvást, emésztést, illetve az idegrendszer működését is), így mértékkel fogyasztható!
Bármelyik édesítőszer mellett is döntesz, a diéta szempontjából érdemes 0 kalória tartalmút választanod!
Az édesítőszerek esetén egy új fajta osztályozási rendszert alkalmazunk.
A grammonkénti kalória tartalmat és a kristálycukorhoz viszonyított édességi indexüket tüntetjük fel!
Saját tapasztalataink szerint érdemes teljesen elkerülni a hozzáadott cukrot és ha lehet, azt ne mesterséges, hanem természetes édesítőszerekkel (stevia, vagy minimális mennyiségben méz) pótoljuk.
Az első 1-2 hét biztosan nehéz lesz, azonban később sokkal jobban fogod tudni értékelni a természetes ízeket.
Ha a mesterséges édesítőszerek is szóba jöhetnek nálad, közülük az eritrit használatát tudjuk ajánlani, szintén a lehető legcsekélyebb mértékben. A ketózisból az aszpartám, szacharin, ciklamát alapú, olcsóbb édesítőszerek sem fognak kilökni (mérsékelt fogyasztás esetén), azonban a fenti lehetőségeknél még egy fokkal egészségtelenebbek.
Minden más édesítőszert (nyírfacukor, juharszirup, kristálycukor, bolti élelmiszerek esetén bármilyen hozzáadott cukor) teljes mértékben kerülnöd érdemes a diéta folyamán.
Amennyiben bármilyen kérdésed, észrevételed, ötleted van, vagy csak szeretnéd megosztani a saját tapasztalataidat, bátran írj egy kommentet nekünk itt, vagy a Facebookon. Amint tehetjük válaszolunk!
Sziasztok!
Étcsokoládé érdekelne, mi a helyzet ezzel, mondjuk 85% kakaó tartalmú? Vagy teljesen mindegy, ha van cukor is a termékben? Mondjuk egy 100g-os termékben 11g cukor. 1 kockát megeszek egy nap az 1g cukor kb. Max kettő. Vagy ez a cukor már borítja a ketózist?