Természetes növényi zsír tartalmuk miatt a magvak a ketogén diéta egyik legfontosabb alappilérei.1Egy nagyon érdekes, angol nyelvű publikáció a magvak jótékony hatásairól az emberi szervezetre.
Általában étkezések között ajánlott a fogyasztásuk, szükség esetén ki tudják tolni a következő étkezés időpontját.
Filmezés, mozizás közben jól helyettesítik a már megszokott popcorn/nachos párost, de akár a salátákat is fel tudják dobni.
A boltokban manapság kapható, ízesített, bundázott magvakat érdemes kerülnöd.
Ahogyan minden élelmiszernél, a magvaknál is nézd meg a csomagolást és győzödj meg róla, hogy nem tartalmaz az adott termék hozzáadott cukrot.
A célodtól függően, a magokkal is óvatosan kell bánnod, hiszen az általtuk bevitt zsírt fogja hasznosítani a szervezeted, a zsírraktárak lebontása helyett.
Mint minden más diéta során is, próbálj csak akkor enni, ha valóban éhes vagy!
Ez főként a sós ételeknél jelenthet problémát, ahogyan ez a kutatás is kimutatta. Olyan hatást váltanak ki az agyunkban ami miatt könnyebben esszük magunkat túl, mint a sótlan változatok esetén.
Ahhoz, hogy megfelelően kontrolláld az étel fogyasztását (ez más esetekben is hasznos lehet), mindig előre tegyél magadnak egy tányérba annyit, amennyit még nyugodtan elfogyaszthatsz a céljaidhoz mérten.
Lehetőleg ne vedd magad elé az egész zacskót/dobozt és ne TV nézés közben fogyaszd, amikor nem tudsz megfelelően koncrentrálni.
Próbálj meg valóban jelen lenni minden étkezéskor (mind testben mind fejben) és élvezni az ízeket! Ez az apró változás is jelentősen javíthatja az étkezési szokásaid.
Minden magot kategorizáltunk a 100 grammonkénti, feldolgozatlan állapotban lévő szénhidráttartalma alapján, az alábbiak szerint:
- bátran fogyasztható
- mérsékelten fogyasztható
- kerülendő termékek csoportjába tartozik.
Ha nem csak a magokról szeretnél tájékozódni, olvasd el az összes élelmiszerre vonatkozó összefoglalónkat is!
Magvak
A ketogén diéta során szinte bármelyiket fogyaszthatod mértékkel, hiszen a szénhidrát mellett rengeteg esszenciális zsírsavat tartalmaznak!
A ketogén diéta során a korábbinál sokkal több magot fogyasztottunk.
Elsősorban tökmagot, diót és mogyorót, nagyon jól helyettesítették a korábban megszoktot rágcsálni valókat az étrendünkben.
Amennyiben bármilyen kérdésed, észrevételed, ötleted van, vagy csak szeretnéd megosztani a saját tapasztalataidat, bátran írj egy kommentet nekünk itt, vagy a Facebookon. Amint tehetjük válaszolunk!
Kicsit meglepődtem, hogy a mandula csak mérsékelten fogyasztható. Az eddig a neten talált receptek leginkább mandulaliszttel készültek. Egyébként mi a helyzet a lenmaggal és a szezámmaggal ? Igaz ezeket csak a főzésnél, sütésnél használjuk.