A ketogén diéta egyik legfontosabb részét (a húsfélék mellett) a szuper egészséges, rostokkal és vitaminokkal teli zöldségek adják.
Azonban némely zöldség társainál sokkal kevésbé illeszthető be az alacsony szénhidrát alapú diétába, ezért őket érdemes kerülni.
Alapvetően 3 csoportba soroljuk a zöldségféléket a ketogén diéta szempontjából (most ide vesszük a gabonaféléket is).
Föld felett termő
Általában zöld színű zöldségek. Kevés szénhidrát, könnyű emészthetőség és magas rost tartalom jellemzi őket.1Mint mindig, kivételek persze akadnak.
Föld alatt termő
Gumós zöldségek. Magas szénhidrát tartalmú, nehezebben emészthető, alacsony rosttartalmú zöldségek kategóriája.
Gabonafélék
és a belőlük előállított késztermékek. Rendszertani besorolásuk szerint nem zöldségek, a legtöbbjük nem is javasolt a ketogén étrendben.
A legegyszerűbb ökölszabály, hogy a föld felett termő, zöldszínű, általában leveles zöldségek bátran fogyaszthatók, a többi pedig mértékkel (pl. egy kevés paradicsom, paprika), esetleg ízesítésként (pl. hagymák). A legtöbb föld alatt termő, illetve gabonaféle fogyasztása tilos a diéta során.
A föld felett termő zöldek gazdagak vasban, A-, C- és K-vitaminban, gyulladáscsökkentő hatásúak és segítik a csontok, az agy és a szív működését!
Minden zöldséget kategorizáltunk a 100 grammonkénti, feldolgozatlan állapotban lévő szénhidráttartalma (és egyéb tényezők, mint a gyulladáskeltő haltás, vitamin tartalom stb.) alapján, az alábbiak szerint:
- bátran fogyasztható
- mérsékelten fogyasztható
- kerülendő termékek csoportjába tartozik.
Ha nem csak a zöldségekről szeretnél tájékozódni, olvasd el az összes élelmiszerre vonatkozó összefoglalónkat is!
Nyersen fogyasztható zöldségek
Ebben a kategóriában az akár nyersen is fogyasztható, alacsony szénhidráttartalmú zöldségek szerepelnek.
Néhányukat gyakran gyümölcsként emlegetnek, illetve nyersen sem feltétlenül finom mindegyik, azonban mi most egy kalap alá vettük őket.
Leginkább könnyed reggelik, vacsorák kísérői lehetnek (tojás, hal, húskészítmények mellé).
Ahogyan a legtöbb élelmiszernél, érdemes a zöldségeknél is szezonálisan vásárolni (így általában olcsóbban, és akár hazai termékhez is juthatsz).
Számunkra a fenti zöldségek fogyasztása mindennapossá vált a diéta során.
Legyen az tojás, esetleg húskészítmények, a reggeli mellé szinte mindig zöldséget eszünk és általában kora délutánig elég is az így bevitt energia.
Saláták és főzni való zöldségek
A ketogén diéta egyik legfontosabb elemei a zöld salátafélék és a főzni való zöldségek.
A salátákból néhány perc alatt össze dobhatsz egy finom és tápláló köretet.
A virágos zöldségek (karfiol, brokkoli, stb) pedig teljes értékű ételként és laktató köretként is egyaránt szolgálhatnak.
Személyes kedvenceink a különféle saláták (akár lehet bolti salátakeverék is), karfiol/brokkoli püré és a különböző rakott ételek (pl. a rakott zöldbab receptünk) melyek alapját szintén ezek a zöldségek adják.
Kerülendő zöldségek
A föld alatt termő, gumós zöldségek, illetve hüvelyesek túl sok szénhidrátot tartalmaznak (többnyire keményítőt), a legtöbbjüket érdemes elkerülnöd a ketogén diéta során.
Ez alól kivételt jelenthet a mérsékelt fogyasztás (1-2 répa a húslevesben) illetve a fűszerezés (például hagyma, illetve fokhagyma esetén).
Természetesen itt is nagy jelentősége van annak, milyen szénhidrát limitet szeretnél tartani, illetve milyen egyéb mellékhatásokkal járhat ezek fogyasztása (pl. gyulladás fokozása).
A fenti zöldségekből a hagymát használjuk a leggyakrabban, a legtöbb étel alá kerül 1-2 fej, azonban ennek az egy adagra jutó tápanyagértéke elhanyagolható (a hozzáadott íz azonban korántsem).
A répa, petrezselyem, karalábé és a zeller a húslevesben továbbra is használható (a zellert és a karalábét azonban korábban sem ettük meg, csak az íze miatt használjuk), mérsékelt mennyiségben fogyaszthatóak.
Természetesen szervezet függő, de ha megfelelő az egész napi táplálkozásod, ezek még bele férhetnek a diétába.
Gabonafélék
A gabonafélék ugyan nem tartoznak a zöldségek csoportjába, de úgy gondoltuk mégis itt említjük őket.
Elsősorban azért, mert leggyakrabban köretként gondolunk rájuk, és a fentebb felsorolt zöldségek jelentős része ezeket váltja ki a ketogén étrendben.
A másik szempont amiért nem érdemes őket külön oldalon említeni, az egyszerűen az, hogy kivétel nélkül kerülendők.
Amerikai tudósok kimutatták, hogy a teljes kiőrlésű gabonából készült termékek is hasonló hatást váltanak ki a szervezetben, mint a hántolt társaik, így azok is kerülendők a diéta során.
Az egyetlen gabona féle, amelyetet egy lazább keto étrendben fogyaszthatsz, azok az extrudált gabonafélék, elsősorban az extrudált kenyerek (abonett és társai), de ha teheted, kerüld ezeket is!
Segítség képpen íme néhány recept, ötlet az egyes gabonafélék, illetve zöldségek helyettesítésére:
- Kenyér -> Felhő vagy kókusz kenyér
- Spagetti -> Cukkini tészta
- Pizza -> Csirkemell pizza
- Krumpli püré -> Karfiol vagy zeller püré
- Rántott hús -> Keto rántott hús
- Nokedli -> Keto nokedli
- Csipsz -> Sajt csipsz
- Sült krumpli -> Sült zeller
Mi azt tapasztaljuk, hogy egyáltalán nem hiányoznak a gabona félék a diéta során.
Sőt, amennyiben egy bűnözés során mégis becsúszott egy szelet kenyér, az általában hasi panaszokhoz, székrekedéshez vezetett.
Amennyiben szeretsz főzni és vállalkozó kedvű vagy, rengeteg alternatívát találhatsz a ketogén diétában, melyek akár teljesen új fajta ételek is lehetnek számodra!
Ha ihletre van szükséged, látogasd meg recepttárunkat!
Ketogén receptek
Amennyiben bármilyen kérdésed, észrevételed, ötleted van, vagy csak szeretnéd megosztani a saját tapasztalataidat, bátran írj egy kommentet nekünk itt, vagy a Facebookon. Amint tehetjük válaszolunk!
Nagyon összetett átfogó és informatív tájékoztató olvasható az oldalon a teljes ketogén diétáról. Sokmindent helyére tett bennem és a felmerülő kérdéseimet is megválaszolta. Nagyon jó, hogy a használható és kerülendő élelmiszerekből sok példa, makró értékekkel meg van adva és nagyon igényes, részletgazdag az oldal! Köszönöm.