fbpx

Csontleves (Bone Broth)

Published by ketozis.hu on

csontlé

Csontleves (Bone Broth)

Szigorú keto
Kattints a választott csillagra az értékeléshez!
5 csillag ( 5 szavazat alapján )
Szeretnél saját étrendet?Válassz a ketogén étrendjeink közül!
csontlé
Tetszik a recept?Kövess minket Facebookon is! @ketozishu
Előkészület10 perc
Főzés/Sütés10 óra
Összes idő10 óra 10 perc
A jól elkészített csontleves rengeteg kollagént, glicint, zselatint, prolint és glutamint tartalmaz!
Ezek az aminosavak nagyban hozzájárulnak az egészségedhez, így rendszeres fogyasztásuk erősen ajánlott.
A csontlét fogyaszthatod magában is, forró italként, illetve rengeteg étel, leves alaplevéül szolgálhat (jól bírja a fagyasztást is)!
Tápanyag tartalom
Csontleves (Bone Broth)
Az értékek adagonként értendőek!
Kalória: 48 Kalória zsírból: 36
Ajánlott napi bevitel %-a*
Zsír 4g4%
Telített zsírsavak 1.6g
Nátrium 80mg3%
Kálium 37.1mg1%
Szénhidrát (bruttó) 0.9g3%
Rost 0.4g2%
Fehérje 2g2%
A-vitamin 9.4NE0%
D-vitamin 0.2µg1%
Kalcium 3.2mg0%
Vas 0.2mg1%
Magnézium 5mg1%
Szénhidrát (nettó) 0.5g2%
* A százalékok egy átlagos testalkatú, 30 éves nő ketogén makróit tükrözik (1458kcal - 30g szénhidrát - 127g fehérje - 92g zsír)!

Kattints az adag számra a változtatáshoz!

8 adag
200 ft/adag
48 kcal
Szénhidrát: 0.5 g

Hozzávalók

  • 1500 g leves csont (csike vagy disznóláb, marha faroktő, halfej)
  • 2 ek alma ecet (ha nincs, akkor citromlé)
  • 1 fej vöröshagyma (elhagyható)
  • 3 db répa (elhagyható)
  • 1 db zeller (elhagyható)
  • 1 db karalábé (elhagyható)
  • 3 gerezd fokhagyma (elhagyható)
  • 2 tk szerecsendió

Elkészítés

  • A csontlé elkészítéshez szinte bármilyen állati csontot vagy húsos csontot felhasználhatsz.
    A tápanyagtartalom annál jobb lesz, minél bőrösebb, porcosabb, inasabb részeket választasz (lásd a hozzávalóknál felsorolt példákat).
    Fogj egy kellően nagy lábast, mosd meg a csontokat majd tedd bele őket.
    megmosott húsok
  • Adj hozzá annyi vizet, hogy ellepje őket. Öntsd hozzá az almaecetet (vagy citromlét). Ez segíti a tápanyagok kioldódását a csontokból!
    húsok főnek
  • Közepes lángon forrald fel majd egy kanál vagy szűrő segítségével távolítsd el a keletkezett habot.
  • Ha szeretnéd zöldségekkel ízesíteni, add hozzá azokat is (hagymák, karalábé, zeller, paradicsom).
    Tipp: Ha van olyan zöldség, amit meg is szeretnél enni (pl. a répa), akkor azt csak az utolsó 90 percre tedd bele, különben túl fog készülni!
  • Add hozzá a fűszereket ízlés szerint.
    fűszerek a levesben
  • Főzd 6-18 órán keresztül, ahogy időd engedi, alacsony lángon (ha közben el kell menned otthonról, nyugodtan elzárhatod addig a lángot, akár éjszakára is).
    Nagyon fontos, hogy ne forrjon a víz, éppen csak közelítse meg a forráspontot (gyöngyözzön a víz felszíne).
    Annál jobb lesz, minél tovább tudod főzni. Mi azt tanácsoljuk, hogy tedd fel reggel főni és kora estig hagyd is ott!
  • Ha elkészült, szedd ki a csontokat és a zöldségeket, majd hagyd a levest ülepedni 10 percig.
  • A legkisebb lyukú szűrőn vagy textílián szűrd át a levest, engedd kihűlni, majd tárold a hűtőben, fagyasztóban.
    Tippek:
    - Érdemes az elkészültekor fogyasztanod belőle egy adagot, olyankor a legfinomabb!
    - Tálaláskor adj hozzá frissen vágott petrezselymet is.
Ha tetszett, oszd meg másokkal is!
Categories: Recept

1 Komment
Inline Feedbacks
Az összes komment megtekintése
Éva Kálmán
Éva Kálmán
19 napja

Az időszakos böjt (vagy bármely böjt) alatt a kávé megengedett: ehhez a kérdésem, hogy ihatom-e a kávémat 15 ml 30%-os tejszínnel? Nagyon kávéfüggő vagyok, de nem bírom üresen meginni.

1
0
Írd meg nekünk a kérdésed, észrevételed!x
()
x