fbpx

Ghí (ghee)

Published by ketozis.hu on

ghí

Ghí (ghee)

Szigorú keto
Kattints a választott csillagra az értékeléshez!
5 csillag ( 1 szavazat alapján )
Szeretnél saját étrendet?Válassz a ketogén étrendjeink közül!
ghí
Tetszik a recept?Kövess minket Facebookon is! @ketozishu
Előkészület2 perc
Főzés/Sütés30 perc
Összes idő32 perc
Az indiai eredetű ghí nem más, mint a tej szárazanyagaitól megtisztított, enyhén pörkölt vaj.
A ghí gyulladáscsökkentő hatású, CLA-t, A-, D-, E- és K-vitamint és rengeteg Omega-3 zsírsavat tartalmaz!
Elkészítése nem igényel túl sok energiát és hónapokig tárolható, akár szobahőmérsékleten is!
A ghí főzésre/sütésre is alkalmasabb a vajnál, sokkal jobban bírja a magas hőmérsékletet és a golyóálló kávéba is kiváló!
Tápanyag tartalom
Ghí (ghee)
Az értékek adagonként értendőek!
Kalória: 189.8 Kalória zsírból: 180
Ajánlott napi bevitel %-a*
Zsír 20g22%
Szénhidrát (bruttó) 0g0%
Fehérje 0g0%
Szénhidrát (nettó) 0g0%
* A százalékok egy átlagos testalkatú, 30 éves nő ketogén makróit tükrözik (1458kcal - 30g szénhidrát - 127g fehérje - 92g zsír)!

Kattints az adag számra a változtatáshoz!

10 adag
50 ft/adag
189.8 kcal
Szénhidrát: 0 g

Hozzávalók

  • 200 g vaj (jó minőségű, lehetőleg sótlan)

Elkészítés

  • Vásárolj jó minőségű, lehetőleg organikus forrásból származó, sótlan vajat.
    Tipp: Használhatsz sósat is, azonban azt limitáltan tudod felhasználni, mi azt javasoljuk, hogy ha kell, add hozzá az ételhez/italhoz később a sót.
    minőségi sótlan vaj
  • Vágd fel apró kockákra a vajat, hogy könnyebben el tudjon majd olvadni.
    vaj felkockázva
  • Fogj egy megfelelő méretű tapadás mentes edényt és közepes lángon kezd el melegíteni benne a vajat.
    olvadó vaj
  • Amint a vaj elkezd forrni, 3 különböző részre bomlik. Az edény aljára leülepedik egy kevés tejsavó (ezt ne kavard fel), középen lesz a vaj zsírja, annak tetején pedig a tej maradék szárazanyag tartalma.
    leváló tejsavó
  • Ekkor vedd egy kicsit alacsonyabbra a lángot, és szűrd le egy kanál segítségével a tetejére kiült fehér habos részt. Ezt a folyamatot ha kell, pár percenként ismételd meg, amég teljesen el nem tűnik ez a réteg.
    tejsavó leszedése
  • Ezzel elkészült a tisztított vaj, azonban a ghí jellegzetes, pörkölt ízét az adja, ha az aljára leülepedett tejsavó enyhén karamellizálódik.
    Ezért főzd tovább, amíg szemmel láthatóan elkezdenek barnulni az edény alján található részecskék (de azért ne égesd meg).
  • 200 gramm vaj esetén kb. 30 percet vesz igénybe a folyamat, minél több vajat használsz, annál több időre lesz szükséged (több kiló vaj esetén akár több órára is).
    Tipp: Ha először készítesz ghít, azt ajánljuk kezdj kisebb mennyiséggel (például a receptben is írt 200 grammal).
  • Amint elkészült, fogj egy szűrőt, azt béleld ki 2-3 réteg gézzel (vagy hasonló, sűrű, textíliából készült anyaggal) és szűrd le a ghít. Ezzel az összes még benne maradt részecskét el tudod távolítani és gyakorlatilag 100%-os, laktóz és kazein mentes tejzsírt kapsz.
    Tipp: Amennyiben nem vagy laktózérzékeny és nem zavarnak az apróbb részecskék a ghíben, használhatsz simán konyhai szűrőt is!
    ghee szűrése
Ha tetszett, oszd meg másokkal is!
Categories: Recept

0 hozzászólás
Inline Feedbacks
Az összes komment megtekintése
0
Írd meg nekünk a kérdésed, észrevételed!x
()
x