Hagymás resztelt máj

Hagymás resztelt máj
Szeretnél saját étrendet?Válassz a ketogén étrendjeink közül!
Tetszik a recept?Kövess minket Facebookon is! @ketozishu
Mint a legtöbb belsőség a máj is szuper egészséges, rengeteg A- és D-vitamin, vas, cink és egyéb mikro tápanyag található meg benne.A resztelt máj az egyik legismertebb, legkedveltebb belsőségből készült étel a hazánkban.Az eredeti recept szerint hagymát és pirospaprikát is használunk, ami nem biztos, hogy mindenki étrendjébe belefér, ebben az esetben ajánljuk a még tisztább, pirított máj receptünket!
Tápanyag tartalom
Hagymás resztelt máj
Az értékek adagonként értendőek!
Kalória: 561.1
Kalória zsírból: 335
Ajánlott napi bevitel %-a*
Zsír 37.2g40%
Telített zsírsavak 13.7g
Nátrium 218.8mg10%
Kálium 754mg22%
Szénhidrát (bruttó) 10.9g36%
Rost 1.5g6%
Fehérje 43.6g34%
A-vitamin 28041.3NE561%
C-vitamin 141.1mg171%
D-vitamin 0.6µg4%
Kalcium 42.4mg4%
Vas 22.9mg127%
Magnézium 58.5mg15%
Szénhidrát (nettó) 9.4g31%
* A százalékok egy átlagos testalkatú, 30 éves nő ketogén makróit tükrözik (1458kcal - 30g szénhidrát - 127g fehérje - 92g zsír)!
Kattints az adag számra a változtatáshoz!
561.1 kcal
Szénhidrát: 9.4 g
Hozzávalók
- 500 g máj (válaszd a kedvenced, vagy próbálj ki valami újat)
- 50 g szalonna
- 1 fej vöröshagyma
- 1 db paprika
- 2 gerezd fokhagyma
- 1 ek fűszerpaprika
- só
- bors
Elkészítés
- Tisztítsd meg a májat, távolítsd el az epe maradékokat és a hártyákat róla, majd vágd ujjnyi vastag szeletekre/darabokra.Kockázd fel a zöldségeket is, a hagymát vághatod nyugodtan szálakra is.
- Pirítsd meg a szalonnát közepes lángon.
- Add hozzá a hagymát és a paprikát, készíts egy sűrű pörkölt alapot belőle.Amint kész, add hozzá a fokhagymát és jól keverd át.Tipp: A fűszerpaprikát ennél a lépésnél is hozzáadhatod, azonban a májat érdemes magas lángos sütni, hogy puha maradjon, ez viszont könnyen megkeserítheti a paprika ízét, így mi a végén szeretjük.
- Vedd a tűzhelyet a legmagasabb fokozatra, majd add hozzá a májat. Ügyelj arra, hogy ne legyen túl vizes, előtte egy szűrű segítségével csöpögtesd le és ha lehet, ne közvetlenül a hűtőből, hidegen tedd hozzá, hanem szoba hőmérsékletű legyen.Fontos, hogy semmiképp se sózd meg, mert kiszárad a máj. Azt majd csak a legvégén, vagy akár a tányéron tálaláskor, a borsot viszont nyugodtan add hozzá ízlés szerint.Pirítsd a májat nagy lángon, szinte folyamatos keverés mellett kb. 8-10 percig. Fontos, hogy ne süsd túl, különben kemény és száraz lesz.Tipp: A legjobb ha 6-7 perc után megkóstolsz egy közepes méretű darabot, nyers már biztosan nem lesz és segít a számodra tökéletes állag elérésében.
- Amint úgy érzed kész a máj, szórd meg egy kevés fűszerpaprikával, jól keverd össze és már meeg is vagy.Vedd le a tűzről és sózd ízlés szerint.