Pulled pork

Pulled pork
Szeretnél saját étrendet?Válassz a ketogén étrendjeink közül!
Tetszik a recept?Kövess minket Facebookon is! @ketozishu
A tépett hús Amerikában már évek óta hódít és egyre több helyen találkozni vele itthon is.Egy istenien omlós, füstös, barbecue ízvilágú sertéssült. Legjobb hozzá a lapocka, de ha nincs, akkor a tarja vagy a comb is megteszi.A receptben megpróbáltuk minél jobban visszaadni az eredeti ízvilágot, ez azonban olyan hozzávalókat is igényelt, amelyek nem mindenkinél férnek bele a ketogén diétába (ha van jó ötleted a helyettesítésükre, írd meg nekünk alul kommentben).Szerencsére ezek mennyisége elenyésző a húshoz képest, illetve pácként vannak felhasználva. Ha a szaftot nem fogyasztod el a hús mellé (amit egyébként nagy kár lenne kihagyni), akkor gyakorlatilag nem is kell velük számolnod.Köretként karfiol pürét ajánlunk hozzá!
Tápanyag tartalom
Pulled pork
Az értékek adagonként értendőek!
Kalória: 591.6
Kalória zsírból: 250
Ajánlott napi bevitel %-a*
Zsír 27.8g30%
Telített zsírsavak 6.9g
Nátrium 4919.3mg214%
Kálium 1394mg40%
Szénhidrát (bruttó) 5.6g19%
Rost 1.4g6%
Fehérje 76g60%
A-vitamin 569.2NE11%
C-vitamin 2.8mg3%
D-vitamin 0.1µg1%
Kalcium 60.9mg6%
Vas 4.5mg25%
Magnézium 99.8mg25%
Szénhidrát (nettó) 4.2g14%
* A százalékok egy átlagos testalkatú, 30 éves nő ketogén makróit tükrözik (1458kcal - 30g szénhidrát - 127g fehérje - 92g zsír)!
Kattints az adag számra a változtatáshoz!
591.6 kcal
Szénhidrát: 4.2 g
Hozzávalók
- 2000 g sertéslapocka
- 2 ek zsír (sütéshez)
A pácoláshoz
- 1 ek fűszerpaprika
- 2 tk oregánó
- 2 gerezd fokhagyma (összetörve vagy apróra vágva)
- 1 tk koriander
- 1 tk őrölt kömény
- 1 tk római kömény (elhagyható)
- 5 ek olívaolaj
- 5 ek víz
- 1 ek dijoni mustár
- 3 ek só
- 2 ek bors
- chili (pl. chipotle, elhagyható)
Az alaphoz
- 1 fej vöröshagyma
- 100 ml barbecue szósz (cukormentes, vagy bbq fűszer és édesítőszeres ketchup)
- 2 ek Worcester szósz
- 1 ek almaecet (elhagyható)
Elkészítés
Pácolás
- Mosd meg a húst, majd töröld szárazra. A zsírosabb részek is nyugodtan maradhatnak, mi nem vágtunk le róla semmit.
- Öntsd össze egy nagyobb tálba a pácoláshoz felírt fűszereket. Ha esetleg nincs mindegyik otthon, ne aggódj, akkor is szuper lesz a végeredmény!
- Add a fűszerekhez az olívaolajat és a vizet, majd keverd össze alaposan.
- Forgasd meg benne alaposan a húst, dörzsöld bele minden részébe a pácot. Fedd le az edényt alufóliával, majd tedd a hűtőbe legalább egy éjszakára, de akár egy egész napra is.
Sütés
- Vedd ki a hűtőből a bepácolt húst, ha teheted, akkor 2-3 órával sütés előtt, hogy szobahőmérsékletűre melegedhessen.Fogj egy nagyobb serpenyőt, olvaszd fel benne a zsírt és a pácból kiemelt (engedd minél jobban lecsöpögni) hús minden oldalát - magas lángon - jól pirítsd meg, hogy kérget kapjon.
- Ha kész a hús, tedd félre egy tányérra és pirítsd üvegesre a felaprított hagymát ugyanebben a serpenyőben.
- Közben a maradék pácot turbózd fel a barbecue és Worcester szósszal, illetve ha van otthon, adj hozzá egy kevés almaecetet is, majd jól dolgozd össze.
- Öntsd a szószt a megpirult hagymára és közepes lángon melegítsd fel. Nem kell főzni, csak éppen álljon össze!
- Amíg a szósz készül, zsírozz ki egy megfelelő méretű tepsit.A húst alaposan forgasd át a szószban, helyezd a tepsibe (vagy jénai tálba, ekkor használd a fedőjét), majd öntsd a tetejére az összes megmaradt szószt és egy fél deci vizet!
- Ha a hús magasabb a tepsinél, akkor először egy bevizezett sütőpapírral takard le (ez nem fog rásülni).
- Ezután jöhet az alufólia. Figyelj rá, hogy légmentesen zárjon a fólia, ha kell, tekerd át kétszer.
- A sütést kétféle képpen is végezheted, az időd függvényében.Ha kevesebb időd van, akkor 140 fokon süsd 5 óráig, de ha teheted, akkor süsd 110 fokon 10 órán keresztül a tökéletes végeredményért cserébe.A sütés végén engedd pihenni a húst 15-20 percig, majd két villa segítségével tépkedd szét kisebb darabokra és már fogyaszthatod is!Tipp: Tárolni a legjobb a sütéshez használt edényben, a szósszal együtt. Érdemes kipróbálni hidegen is, szerintünk még finomabb mint felmelegítve!