Steak

Steak
Szeretnél saját étrendet?Válassz a ketogén étrendjeink közül!
Tetszik a recept?Kövess minket Facebookon is! @ketozishu
A steak készítésének legfontosabb lépése a vásárlás. Fontos, hogy jó minőségű, friss, steaknek alkalmas húst vásárolj.A sütést sokan, sokféleképpen végzik, de a legfontosabb annak időtartama. Ha még nem ettél steaket korábban, akkor érdemesebb először egy jobban átsütött változatot kipróbálni, majd ezután próbálkozni "véresebb" változatokkal.Fontos, ha a hűtőben tervezed tárolni a húst, akkor nem szabad műanyag zacskóban tartani, engedni kell levegőzni, érlelődni (bár ezt egy átlagos hűtőben nem ajánljuk), vagy vákuum mentes csomagolásba tenni.Ha még több részletre vagy kiváncsi a steak sütésével kapcsolatban, ajánljuk ezt a szuper cikket egy szakács tollából.
Tápanyag tartalom
Steak
Az értékek adagonként értendőek!
Kalória: 938.3
Kalória zsírból: 613
Ajánlott napi bevitel %-a*
Zsír 68.1g74%
Telített zsírsavak 32.5g
Nátrium 309.9mg13%
Kálium 1072mg31%
Szénhidrát (bruttó) 1g3%
Fehérje 80.8g64%
A-vitamin 414.9NE8%
C-vitamin 0.9mg1%
D-vitamin 0.6µg4%
Kalcium 28mg3%
Vas 6.9mg38%
Magnézium 84mg21%
Szénhidrát (nettó) 1g3%
* A százalékok egy átlagos testalkatú, 30 éves nő ketogén makróit tükrözik (1458kcal - 30g szénhidrát - 127g fehérje - 92g zsír)!
Kattints az adag számra a változtatáshoz!
938.3 kcal
Szénhidrát: 1 g
Hozzávalók
- 400 g steak (pl. ribeye, t-bone, tomahawk)
- 1 ek vaj
- 1 gerezd fokhagyma
- só
- bors
Elkészítés
- Mosd meg, majd töröld szárazra a húst. Sózd, majd dörzsöld be mindkét oldalát egy kevés zsíradék segítségével (faggyú, zsír, vaj, de sokan a steakhez olívaolajra esküsznek).Tipp: Sütés előtt érdemes szobahőmérsékletűre "melegíteni", így lesz tökéletes.
- Fogj egy nagyobb serpenyőt (öntöttvas a legjobb). Forrósítsd fel a legmagasabb lángon (zsíradékot külön ne tegyél bele, nagyon fröcskölni fog és meg is ég).Ha már tűz forró, helyezd bele óvatosan a húst, magadtól elfelé, hogy ne fröccsenjen rád semmi!
- Süsd a húst vastagság és ízlés szerint 2-5 percig az egyik oldalán, majd ugyanígy a másik oldalon is. Sokan csak egyszer szeretik megfordítani a húst, van aki pedig többször, hogy egyenletesen süljön. Érdemes mindkettőt kipróbálnod.
- Ha a hús oldalán jelentősebb zsír réteg található (pl. rib-eye), akkor mindenképp érdemes ott is külön megsütni, így lesz igazán finom ez a része is!Ekkor dobd bele a tepsibe a fokhagyma gerezdet is.
- Mikor úgy látod, hogy már majdnem kész a hús, add hozzá a frissen őrölt borsot és a vajat, majd forgasd meg az így kialakuló "szószban" a fokhagymával együtt.Tipp: Ízlés szerint használhatsz más fűszert is, pl. kakukkfű.
- A steak sütés egyik legfontosabb része a pihentetés.Amint elkészült a hús, vedd ki a serpenyőből és tedd egy rácsra, ahol egyszerre alul és felül is távodni tud belőle a hő (ha nincs, akkor egy tányér is megteszi). Engedd 10 percig, de legalább a sütéssel egyenlő ideig pihenni és csak ezután vágd fel!Tipp: Ha ízlik, a serpenyőben maradt szaftot nyugodtan kanalazd rá a felszeleted húsra!