Tepsiben sült keszeg

Tepsiben sült keszeg
Szeretnél saját étrendet?Válassz a ketogén étrendjeink közül!
Tetszik a recept?Kövess minket Facebookon is! @ketozishu
A keszeg az egyik legkönnyebben beszerezhető, legkedveltebb, honosított hal fajta.Legtöbben a paprikás lisztbe forgatott, olajban kisütött verziót ismerik, szeretik, ami persze a ketoba nem fér bele.Most viszont elhoztunk nektek egy receptet, amihez se liszt, se olaj nem kell, viszont ugyanolyan finom, kívül ropogós, belül puha és omlós végeredményt kapsz, a kellemetlen olaj szagot kivéve!
Tápanyag tartalom
Tepsiben sült keszeg
Az értékek adagonként értendőek!
Kalória: 587.2
Kalória zsírból: 287
Ajánlott napi bevitel %-a*
Zsír 31.9g35%
Telített zsírsavak 7.9g
Nátrium 409.2mg18%
Kálium 57mg2%
Szénhidrát (bruttó) 1.4g5%
Rost 0.9g4%
Fehérje 70.4g55%
A-vitamin 1231.3NE25%
D-vitamin 0.5µg3%
Kalcium 5.7mg1%
Vas 0.5mg3%
Magnézium 4.5mg1%
Szénhidrát (nettó) 0.5g2%
* A százalékok egy átlagos testalkatú, 30 éves nő ketogén makróit tükrözik (1458kcal - 30g szénhidrát - 127g fehérje - 92g zsír)!
Kattints az adag számra a változtatáshoz!
587.2 kcal
Szénhidrát: 0.5 g
Hozzávalók
- 1000 g keszeg
- 30 g zsír (ha van akkor kacsa, liba)
- 10 g szalonna
- fűszerpaprika (ízlés szerint)
- só
- bors
Elkészítés
- Ha a hal frissen fogott, akkor szedd le a pikkelyeket, nyisd fel alul a feje alatt és zsigereld ki. Tipp: Boltban vásárolva gyakran már így árulják, a frissen fagyasztott verzió is teljesen jó.
- Fogj egy éles kést és irdald be a megtisztított halakat a gerincétől a hasa irányába (egy picit ferdén, a szálkákkal párhuzamosan), minél sűrűbben. Tipp: Nem kell túl erősen vágnod, érezni fogod mikor a gerince megfogja a kést, ezzel a módszerrel csak a kisebb szálkákat aprítjuk tovább és segítjük a fűszerek bejutását.
- Sózd, borsozd a beirdalt keszeget, ízlés szerint szórd meg fűszerpaprikával (a zsiradék miatt nem fog megégni és az íze nagyon jól passzol a halhoz) majd egy fél evőkanál zsír (a liba és kacsa sokkal folyósabb mint a sertés, így könnyebb dolgozni vele) segítségével jól dörzsöld bele az oldalába.Vágj két csík szalonnát és helyezd őket a halak belsejébe, így belülről is végig védve lesz a kiszáradástól, nem mellesleg kap egy kis finom, füstölt szalonnás ízt is.Tipp: Érdemes a halat így pácolni 1-2 óráig, ha nincs túl meleg, akkor már ne is tedd hűtőbe (miután nagyon magas hőmérsékleten sütjük, jobb ha szobahőrmérsékletű a hal).
- Melegítsd elő a sütőt 210 fokra légkeverésen (vagy 220-ra anélkül) és bélelj ki egy megfelelő méretű tepsit sütőpapírral.Fontos, hogy a halak oldala jó zsíros legyen, így biztosan nem fog rátapadni a papírra sütés közben.
- Süsd kb. 50 percig és már fogyaszthatod is!Tipp: 30 perc után vedd ki a halakat, a tetejét kend be újra egy kis zsírral, fordítsd meg őket, majd mehetnek vissza a sütőbe (így biztosan jól megsül mintkét oldala és nem is fog rátapadni a papírra)! Tipp: A sütés utolsó 10 percére válts grill fokozatra, így igazán roppanós lesz a bőre és az uszonyai is!